Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/opensrcb/public_html/efb-current/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 155

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/opensrcb/public_html/efb-current/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 155

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/opensrcb/public_html/efb-current/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 155

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/opensrcb/public_html/efb-current/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 155
ТЪРШУВАНЕТО НА МВР В ИНТЕРНЕТ ШЕ РОДИ НЕЗАКОНЕН ПАЗАР НА ТЪРГОВСКИ ТАЙНИ - Електронна граница — Електронна граница

ТЪРШУВАНЕТО НА МВР В ИНТЕРНЕТ ШЕ РОДИ НЕЗАКОНЕН ПАЗАР НА ТЪРГОВСКИ ТАЙНИ

by Електронна граница on December 15, 2009 · 1 comment

in Data Retention, Другите за нас

ТЪРШУВАНЕТО НА МВР В ИНТЕРНЕТ ШЕ РОДИ НЕЗАКОНЕН ПАЗАР НА ТЪРГОВСКИ ТАЙНИ

Теодор Дечев

Доктор по социология

Движение „Гражданско действие”

Пиша отново за следенето и слухтенето в Интернет, защото Министерството на вътрешните работи проявява по този въпрос упорство, достойно за по-добри дела. Още преди време – в края на месец март 2008 г., изказах отрицателното си мнение за електронните амбиции на МВР на обсъждането, организирано от Гражданска инициатива „Електронна граница” и Социалдемократически форум под егидата на Омбудсмана. (Вижте примерно тук: http://www.lex.bg/bg/news/view/17797 ,тук: http://www.econ.bg/events/article138137/quis_custodiet_ipsos_custodes и тук: http://news.bpost.bg/story-read-16378.php „Електронна граница” и Социалдемократически форум бяха сезирали Омбудсмана още седмица преди това). В началото на ноември 2009 г., потвърдих тази своя позиция ( http://news.bpost.bg/story-read-16378.php ).

Поводът за несъгласието ми с натиска на МВР беше печално известната Наредба № 40 на МВР от януари 2008 г. – една безспорна проява на милиционерщина. (щеше да е добре да беше полицейщина, но не би …). Наредбата беше нищожна априори, защото според Конституцията следенето на гражданите трябва да бъде регламентирано със закон, а не чрез подзаконов нормативен акт. Отделен въпрос беше, че наредбата предвиждаше да бъдат следени действията на всички граждани в Интернет, а Конституцията позволява подобни действия само по отношение на лица, за които има съмнения в престъпна дейност.

Днес, вече ни пробутват „конституционно съобразни” промени в Закона за електронните съобщения. Очевидно, има хора които смятат, че за прокарването на едно безобразие е достатъчно да бъде спазена формалната страна на въпроса.

Още през месец март 2008 г., заявих от свое име и от името на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), че се създава изключително благоприятна хранителна среда за поява и бърз растеж на нерегламентиран вторичен пазар на всякаква информация и най-вече на ТЪРГОВСКИ ТАЙНИ.

Безспорно, неприятно е някой да ровичка из личния ти живот, да чете е-мейлите ти и да следи политическите ти контакти. Но най-тежки поражения със сигурност ще бъдат нанесени на предприятията, които разработват иновационни продукти и / или работят в силно конкурентна среда. Те имат истински търговски тайни, чието изтичане към конкуренцията   може да им нанесе щети със значителен размер, който трудно може да бъде оценен.

За разлика от приватизацията в икономиката, „приватизацията” в сферата на националната сигурност е истинско бедствие и за съжаление – съвършена реалност. Още през март 2008 г., имах пълното основание да смятам, че в условията на корупция, дълбоко проникнала на различни нива в държавната власт, обществото не може да има доверие, че информацията, която ще се събира, ще бъде използвана само за предвидените цели и няма да бъде обект на нерегламентирана търговия. Точно тогава, в началото на 2008 г., при може би първата акция на новосъздадената  Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС) беше заловен висш полицейски служител, който години на ред е захранвал с информация престъпния свят.

Днес, най-различни източници признават, къде открито, къде под сурдинка, че от МВР и от съответната принадлежаща към него структура за борба с организираната престъпност, изтича информация, като „дебитът” й е прекалено голям. Призивите да имаме доверие на МВР едва ли ще срещнат съчувствие, що се отнася до следенето и слухтенето в Интернет. Подобно доверие е  трудно да се има, поради липсата не само на граждански, но и на междуинституционален контрол в структурите на МВР. Пък и възможността да се завърти нерегламентирана търговия с бизнес информация, необложена с преки данъци, акцизи и социални осигуровки е много лесно осъществима. Изкушението е голямо, а възможността злоупотребителите да бъдат изобличени и наказани – пренебрежимо малка.

Затова, близо две години след първите сблъсъци с прословутата Наредба № 40 се налага да започнем от начало. Интересно, дали ще се намерят народни представители от управляващата политическа формация, които да се досетят, че това което правят един ден може да се обърне и срещу тях самите ?

{ 1 comment… read it below or add one }

Lachezar December 16, 2009 at 12:20 am

Спете спокойно деца-ДАНС вече бди над всеки! МВР разъждава така: “Виновен до доказаване на противното!”. Предлагам на правителството да задържи поетапно ВСЕКИ гражданин поне за по 24 часа като превенция срещу престъпността. Задължително да бъдат поставени гривни с GPS устройства и да се въведе веднъж седмично задължителна подписка в най-близкото районно управление на мвр. При неиспълнение на тези задължително-доброволни(този термин го чух) да се налага максимална по размер парична глоба(5000лв.-криза сме все пак), три месеца затвор и полагане на 365 дни общественоплезен труд. “Различните” от наложения обществен модел на поведение да бъдат “реахабилитирани”(хуманно е) в специални психиатрчни заведения,където да бъдат хранени 3 пъти на ден.
Г-да управляващи, насявам се молбата ми да бъде чута.
п.с. В исторически план НЯМА управници, които посегнали на личната,исконна свобода на човека да не са изпаднали предсрочно в забвение.Двигателя е незабележимия, малкия обикновен човек! Бог милее за малките и слабите-“силните” нямат нужда от някакъв си бог без скъпа кола, големи мускули и маркови скъпи официални дрехи.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: