Warning: Declaration of thesis_comment::start_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/opensrcb/public_html/efb-current/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 155

Warning: Declaration of thesis_comment::end_lvl(&$output, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /home/opensrcb/public_html/efb-current/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 155

Warning: Declaration of thesis_comment::start_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::start_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array, $current_object_id = 0) in /home/opensrcb/public_html/efb-current/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 155

Warning: Declaration of thesis_comment::end_el(&$output, $comment, $depth, $args) should be compatible with Walker::end_el(&$output, $object, $depth = 0, $args = Array) in /home/opensrcb/public_html/efb-current/wp-content/themes/thesis_183/lib/classes/comments.php on line 155
Сезирахме националния Омбудсман - Електронна граница — Електронна граница

Сезирахме националния Омбудсман

by Електронна граница on March 11, 2008 · 7 comments

in Data Retention

Вчера беше сезиран Омбудсмана на Република България с искане за извършване на проверка на нарушение на човешките права, заложени в нормативните документи от страна на Наредба 40 на Министерство на вътрешните работи и на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения, публикувана в Държавен вестник на 07.02.2008.

 

В началото на миналия месец беше публикувана наредба, даваща право на службите и нас и в чужбина да събират трафични данни за всеки потребител на Световната мрежа.

 

Какво всъщност може да се случи, след като тази наредба влезе в сила след 1 година.

 

Вашият доставчик на Интернет, било то малък или голям, ще има задължението да събира данни за вашия електронен живот и по този начин да следи за вашето поведение в мрежата. Той ще съхранява следните данни:

 

  • Кога всеки ден сте започвали да използвате достъп до Интернет и кога сте спирали използването му;

  • С кого сте си писали и кой ви е писал на вас, кога и колко пъти;

  • Дали сте използвали стредства за мигновена комуникация и какви контакти разполагате в тях;

  • Кога сте използвали телефония през световната мрежа, с кого и колко време;

  • Кой сте вие и къде се намирате в момента;

 

 

Ние от „Елетронна граница“ считаме, че тази наредба нарушава човешките права и основни документи като Конституцията на Република България и Хартата за правата на човека и други по които България е страна.

 

 

С тази мисъл внесохме сигнал до господин Гиньо Ганев с надежда за реакция и водеща позиция от негова страна.

 

Проблемът, разбира се има и други аспекти освен човешките права и скоро предстои да има дискусия за това какъв е обществения ефект на тази наредба с всичките и проблеми.

реакции в пресата:

 

{ 5 comments… read them below or add one }

Desislava March 11, 2008 at 1:36 pm

In a way it’s a good thing, but it’s too much strict. If they want to do something like that they should go easier… I’m in between, it can be positive, it can be negative.

Reply

Сибил Бойчев March 11, 2008 at 9:28 pm

КАКВО ТОВА Е ПРЕКАЛЕНО МИСЛЯ ЧЕ МИНАХА ВСЯКА ГРАНИЦА ТОВА Е НЕЛЕПО. ДОЛУ НА ТИЯ … .

Reply

Sashka Alexieva March 12, 2008 at 10:00 am

Недопустимо е човек да няма лично пространство
и да се преиначават действията му,на когото както е удобно.

Reply

Нели March 16, 2008 at 1:48 pm

Извинете на два пъти имам отказ до адреса Ви и затова ползвам този :За съжаление трябва да ви уведомим, че съобщението,
прикрепено по-долу, не може да бъде доставено
до един или повече получатели.

Следва съобщението за грешка с причината, поради която писмото
не е доставено.

: Host or domain name not found. Name service
error for name=openource-bulgaria.org type=A: Host not found

Здравейте г-н Шопов!
Благодаря за вниманието Ви!
Преди 20 години бях програмист. Работех в “Програмни продукти и системи”. Освен с програмиране се занимавах и с обучение на деца от 7-18 год.възраст – бях ръководител на първия в страната компютърен клуб. Смятам че добре съм запозната с “ноу-хау” на информационните технологии и приложенията им. Радея за разумното им използване и развитие. Случилото се у нас/в страната ни, за тези кошмарни 20 години е скандален факт в живота на всеки един от нас. Но още по-скандално е търпението, с което понасяме действията на пишман управляващите ни – ниска дори обща култура, отсъствие на адекватен професионализъм, властови и императивни действия, буквално поругаване не само на естествените човешки, но и на правните закони. Т.е. налице са грубост и невежество, които както знаете цивилизацията не търпи.
Интернет пространството е ново око в еволюцията на човечеството изобщо. Който не го разбира, осъзнава и ползва си е в негов минус. А минусите при тези хора (управляващите ни) са не само повече от очевидни, но и заплашително вредни. Добре е отвреме навреме човек да се поогледа до къде е стигнал и къде се намира. В този смисъл, считам че действията, които се предприемат от интернет обществото в България относно “…………” са изключително навременни и повече от разумни. Никой не може да ти каже какво ще гледаш, колко и как. Нали за това са очите на човек – а те ни карат да ги нямаме.
Е, горе-долу толкова.
Поздрави
Нели

Reply

Veselin Stoev March 28, 2008 at 5:00 pm

Nedopustimo e da ni tretirat kato ZAPODOZRENI …!!! moga da se saglasja , pri polozhenie , 4e sre6tu men ( NAS ) …ima njakakvi samnenija za zakononaru6enie … !!! no prosto taka ( za hobi ) da badem postojanno sledeni … !!! tova e preminavane na granizite …!!!

Reply

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: