МВР-аргументация

by Електронна граница on December 16, 2009 · 0 comments

in Data Retention

МВР да има достъп до данните за всички мобилни телефони и интернет чрез интерфейс, разположен в министерството – това е предложението на министерството.

Аргументът, който ни казват от месеци – много се бавели данните от мобилните оператори. Ако това наистина беше проблемът, просто трябва да се предвиди разумен срок за предоставяне на данните и глоба за закъснение. И готово.

а сега де


Но това явно не е проблемът – МВР просто иска да има достъп до данните. И съответно ще може да ги гледа дори без съдебно решение (това означава интерфейс в министерството – никой не може да попречи на служител или политик да погледне едни или други данни).

Друг аргумент – това щяло да подобри разкриваемостта на престъпленията. Само че, през 2008 година МВР имаше достъп до тези данни през терминал и от това никакъв ефект нямаше върху разкриваемостта на престъленията (но пък разбрахме, че службите ползват този терминал, за да проучват политици – разбраха го и самите проучвани, което показва какъв голям проблем има МВР с опазването на данните).

Между другото, България вероятно е страната, в която службите подслушват най-много хора – и от това няма никакъв положителен ефект върху борбата с престъпността. Което не просто показва неефективност, а може и да породи съмнения за какво всъщност се ползва подслушването, ако не за борба с престъпността.

Oще в блогът за икономика.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: